Ensimmäinen laulutunti - miten tulisi valmistautua?

16.09.2021

Ensimmäiset laulutunnit ovat usein kokemuksena jännittäviä ja niitä saattaa stressata jopa päiviä etukäteen. Ajatuskin ventovieraalle laulamisesta saa vatsan sekaisin ja tunti tekisi mieli perua vielä viime hetkellä. Päässä pyörii ajatukset riittämättömyydestä ja oma ääni kuulostaa jo valmiiksi itselle kauhealta. "Olen tällainen toivoton tapaus, toivottavasti ei haittaa" on yleisimpiä kuulemiani lauseita ensimmäisillä tunneilla. 

Et varmasti ole toivoton tapaus. Laulamaan oppimisessa on nimittäin kyse harjoittelusta ja yksilöidystä ohjauksesta, kuten missä tahansa muussakin soittimessa tai lajissa. Kenenkään meistä ei tarvitse olla "valmis" laulutunnille tullessa enkä usko, että sellaista on olemassakaan. Laulutunti on paikka, jossa saa rauhassa etsiä oman äänen ulottuvuuksia. Useat oppilaani ovatkin ensimmäisen tunnin jälkeen todenneet, että "olipas ihanaa, vaikka aluksi jännitti". Kaikki vaatimukset ja odotukset itseään ja ääntään kohtaan olisi siis hyvä heittää menemään ennen ensimmäistä tuntia. 

Miten ensimmäiselle tunnille tulisi valmistautua? 

Toistan vielä, että ihan ensimmäiseksi olisi hyvä päästää irti omista vaatimuksista. Tunnille voit tulla tismalleen sellaisena, kuin sillä hetkellä olet. Ei tarvitse osata eikä tietää mitään. On myös täysin ok olla vaikka vähän väsynyt tai jännittynyt. 

Voit miettiä valmiiksi vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Mikä sai minut hakeutumaan laulutunnille? Mitkä ovat tavoitteitani laulamisen suhteen? Millaiset laulut puhuttelevat minua? 

Tavoitteiden ei tarvitse tarkoittaa ammattilaiseksi ryhtymistä, vaan se voi olla esimerkiksi laulamisesta nauttimaan oppiminen tai uuden harrastuksen aloittaminen. Nämä kysymykset antavat suuntaa siitä, miltä sinun laulupolkusi tulee näyttämään ja ne helpottavat opetuksen yksilöintiä. 

Ennen tuntia olisi hyvä miettiä valmiiksi joitain itselle mieluisia lauluja, joita tahtoisi oppia laulamaan. Lopulliset kappalevalinnat tehdään yhdessä tunnilla. Pidän erittäin tärkeänä, että laulettava ohjelmisto on laulajalleen mieluisaa, mutta vaikeustaso olisi hyvä suhteuttaa omaan sen hetkiseen tasoon. Haastetta saa olla, mutta huomaat kyllä äkkiä, jos jokin kappale tuntuu liian haastavalta. Tällöin etenemisestä tulee hidasta ja työlästä, eikä laulaminen välttämättä tunnu mielekkäältä. Ensimmäisellä tunnilla saat tarvittaessa minulta ohjausta ja ehdotuksia sopivan ohjelmiston löytämiseen. 

Jos tiedät jo, mitä tahdot ensimmäisellä tunnilla laulaa, voit etsiä kappaleesta nuotin valmiiksi. En vaadi nuotinlukutaitoa keneltäkään, mutta nuotti helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä erityisesti silloin, kun kappale ei ole minulle tuttu. Nuotista voi tuoda tunnille paperikopion tai lähettää minulle sähköpostitse PDF-tiedostona. Jos nuottia ei ole saatavilla, niin voit myös ilmoittaa minulle kappaleen esittäjän ja nimen viestillä, niin ehdin tarvittaessa tutustua kappaleeseen ennen tuntia.

Mitä ensimmäisellä laulutunnilla tapahtuu?

Ensimmäisellä tunnilla tutustumme toisiimme ja kyselen esimerkiksi aiemmista musiikkiharrastuksista tai opinnoista. Aikaisempi kokemus ei missään nimessä ole välttämätöntä, mutta ne antavat suuntaa siitä, mistä lähdetään liikkeelle. Keskustelemme myös tavoitteistasi, sillä näin voimme yksilöidä laulutunnit vastaamaan tarpeitasi. 

Keskustelun jälkeen jatketaan usein ääniharjoituksilla, jolloin kuuntelen mitä äänellesi kuuluu ja millaisesta ohjelmistosta ja harjoitteista hyötyisit. Jos yksin laulaminen jännittää, voin laulaa kanssasi vaikka koko tunnin. Aloitamme usein yksinkertaisista ja lyhyistä harjoituksista. Ääniharjoituksia ei tarvitse osata etukäteen, vaan treenaamme niitä tunnilla yhdessä. Näiden harjoitusten ensisijainen tarkoitus on kehittää laulutekniikkaasi, mutta myös samalla lämmittää kehoa ja ääntä. Olisi hyvä, että ääniharjoituksista tulisi rutiini lauluharjoittelussa ja siksi olen antanut luvan äänittää harjoitukset tunnilla, jotta muistat ne myös kotona. Jos oman äänen kuuntelu tuntuu jännittävältä, voit äänittää harjoitteet myös siten, että minä laulan ja soitan ne. 

Kun ääni on avattu, valitaan yleensä laulu tai lauluja, joita lähdetään harjoittelemaan. Sinun ei tarvitse osata kappaletta tunnille tullessa, vaan voimme aloittaa harjoittelun yhdessä tunnilla. On kuitenkin helpointa päästä alkuun, jos kappale on ennestään tuttu. 

Tämä kaava ei tietenkään toteudu jokaisella tunnilla, vaan tutustumistunti on yleensä kaikilla hiukan erilainen. Jos sinua mietityttää jokin asia ennen ensimmäistä tuntia, ole rohkeasti yhteydessä minuun. Kaikki kysymykset ovat hyviä ja tervetulleita!