Laulunopettaja & laulaja

Olen Miia, Jyväskyläläistynyt monipuolinen laulaja ja laulunopettaja. Musiikki on ollut yksi rakkaimmista harrastuksista läpi elämäni, kunnes siitä lopulta tuli työni.

Aloitin laulutunnit 15 -vuotiaana Kyrönmaanopistossa Etelä-Pohjanmaalla. Tuolloin laulaminen oli minulle lähinnä harrastus, sillä urheilu vei suurimman osan vapaa-ajastani. Laulutuntien aloittamisen myötä aloin kuitenkin kiinnostua musiikista yhä enemmän ja päätin vaihtaa lukioa Kaustisen musiikkilukioon. Se oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä! Kaustisella pääsin opiskelemaan monipuolisesti sekä klassista että pop/jazz -laulua, lauloin lauluryhmässä, esiinnyin musikaaleissa ja kävin pianotunneilla. Lopulta kirjoitettuani ylioppilaaksi päätin, että minusta tulee laulunopettaja. 

Opintoni jatkuivat lukion jälkeen Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa, josta valmistuin muusikoksi kesällä 2015. Muusikon opintojen jälkeen suuntasin Jyväskylään opiskelemaan laulupedagogiksi. Pääaineenani minulla on aina ollut klassinen laulu, mutta olen opiskellut ja esittänyt myös rytmimusiikkia. Opintojeni aikana esiinnyin aktiivisesti laulajana: lauloin kaksi isoa oopperaroolia ja kilpailin kansallisissa laulukilpailuissa. Lisäksi keikkailin sekä kevyen, että klassisen musiikin parissa.  Laulunopettajaksi valmistuin keväällä 2019, jonka jälkeen muutamien sattumien kautta päädyin perustamaan oman yritykseni. 

Laulunopettajana minulle on erittäin tärkeää, että jokaisella olisi lupa laulaa! Meidän yhteiskunnassa laulamista pidetään taitona, jonka joko osaat tai et. On kuitenkin fakta, että jokainen puhekykyinen henkilö voi oppia laulamaan. Tahdon omalla työlläni luoda turvallisen ja hyväksyvän ympäristön laulamiselle. 

Minun tunneilleni voi tulla ihan kuka tahansa tasosta riippumatta. Lähestyn oppimista ja opettamista positiivisen pedagogiikan näkökulmasta: tunneilla opitaan tunnistamaan omat vahvuudet laulajana ja vahvistetaan ääni-identiteettiä. Minulle on tärkeää, että oppilas saa itse valita ohjelmistonsa ja asettaa itseään palvelevat tavoitteet. Minä olen tunneilla aina oppilasta varten eikä toisin päin. 

Opettajana olen iloinen ja kannusta. Annan rakentavaa ja kannustavaa palautetta, jonka on tarkoitus viedä motivoivalla tavalla eteenpäin. Oppilas tiedostaa mitä harjoitellaan kulloinkin ja miksi. Tunneilleni ei koskaan tulla haukuttavaksi, arvosteltavaksi tai lytättäväksi. Olen opettajana aina oppilaan puolella.