Kuusi kysymystä laulamisesta

04.11.2019
Minäkö menisin laulutunneille? Mutta enhän osaa edes laulaa!

Moni ajattelee, että laulutunneille voi mennä vain, jos osaa jo valmiiksi laulaa. Toiset taas ovat saattaneet saada koulussa opettajalta ikäviä kommentteja omasta laulutaidostaan ja seurauksena lopettaneet laulamisen kokonaan. Oma mottoni on, että laulutunneille voi tulla kuka tahansa ja kaikki voivat oppia laulamaan! Tavoitteiden ei tarvitse olla korkealla, vaan pääasia on laulamisesta nauttiminen. Laulamisessa ei ole kyse synnynnäisestä lahjasta, vaan samalla tavalla opittavissa olevasta taidosta, kuten esimerkiksi uiminen on. 

Tässä kirjoituksessa käyn läpi yleisimpiä minulta kysyttyjä laulamiseen ja laulutunteihin liittyviä kysymyksiä.

Kenelle laulutunnit sopivat? 

Laulutunnit sopivat ihan kaikille! Laulutunneille tulijan ei tarvitse osata tai tietää mitään laulamisesta. Oli syynä sitten äänialan laajentaminen, ilmaisutaidon kehittäminen tai vaikkapa ihan vain halu laulaa, kannataa suunnata laulutunnille. Laulutunnit kehittävät myös puhetta ja siksi niistä hyötyvät monet paljon puhetta työssään käyttävät ihmiset. 

Onko laulutunneilla ikärajaa? 

Vielä muutama vuosi sitten monet eivät suostuneet ottamaan laulutunneille alle 15 -vuotiaita, mutta nykytiedon perusteella tästä on alettu luopumaan. Laulutunnit voi aloittaa hyvin jo lapsena. Tällöin on kuitenkin muistettava, että lasta ei voi opettaa laulamaan jo pelkästään fyysisten eroavaisuuksien vuoksi samalla tavalla, kuin aikuista. Lasten kanssa laulamaan voidaan opetella esimerkiksi leikin kautta. Laulutunneille ei ole myöskään yläikärajaa ja lauluharrastus sopii kaikkiin elämänvaiheisiin. 

Mikä on sopiva tunnin pituus? 

Oikean ajan valitseminen on hyvin yksilöllistä ja sen kartoittamiseen voi aina kysyä neuvoa opettajalta. Sopivaan tunnin pituuteen vaikuttavat kuitenkin ainakin seuraavat seikat: oppilaan taso, harjoitettava ohjelmisto ja tavoitteet. Täytyy myös muistaa, että laulutuntien lisäksi laulamista on hyvä harjoitella kotona. 
 
Aloittelijalle suosittelen yleensä 30 minuutin tunteja, mutta 45 minuuttia on myös hyvä vaihtoehto, sillä siinä ehtii tehdä harjoitteita intensiivisemmin. 60 minuutin tunnit sopivat hyvin jo pidempään laulua opiskelleille, sillä vaativampien kappaleiden harjoittamiseen tarvitaan enemmän aikaa. Käytössäni on tutustumispaketti (3x45 minuuttia), joka sopii kaikille uusille oppilaille taustasta huolimatta. 

Onko laulutunneista hyötyä?  

Laulaminen tekee yksinkertaisesti onnellisemmaksi!  

Laulutunneista on paljon hyötyä! Tunneilla oppii terveempää ja kestävämpää äänenkäyttöä. Siksi erityisesti puhetta työkseen käyttäville laulutunnit ovat hyvä harrastus. Laulutunneilla harjoitellaan hengittämään oikein ja esimerkiksi syvähengityksellä on rentouttava vaikutus kehoon ja mieleen. Olen myös huomannut työssäni, että kun hengitys paranee, niin ryhti oikenee. Hyvä ryhti onkin laulajalle tärkeä ominaisuus!

Yksi laulamisen suurimmista hyödyistä on sen vaikutus hyvinvointiin. Laulaminen lievittää stressiä, lisää yhteisöllisyyttä ja vapauttaa mielihyvää tuottavia endorfiineja. Laulaminen siis tekee yksinkertaisesti onnellisemmaksi! 

Tarvitseeko osata lukea nuotteja, jos aikoo laulutunneille?

Ei tarvitse! Lauluja voi hyvin opetella korvakuulolta. Pidän kuitenkin nuotinlukutaitoa hyvänä asiana ja annan useimmiten työn alla olevan kappaleen nuotin oppilaalle, vaikka tämä ei osaisi lukea sitä. Nuottien lukeminen ei loppujen lopuksi ole rakettitiedettä ja lukemaan oppiminen tapahtuu oman kokemukseni mukaan yllättävän nopeasti.

Laulaminen jännittää. Voiko sille tehdä mitään? 

Kyllä voi. Laulamiseen liittyvä jännitys ja häpeä ovat melko yleisiä, joskin vaiettuja asioita. Oma ääni on niin henkilökohtainen asia, että siihen liittyvät ikävät kommentit saattavat hiljentää loppuelämäksi. 

Minulle on aina sanottu, että "sinusta ei ainakaan tule laulajaa." 

Tämän kommentin olen itsekin kuullut aloittaessani laulutunteja. Useimmiten ihmiset ilkeiden kommenttien takana uskovat, että laulaminen on synnynnäinen taito ja sitä ei voi oppia, vaikka se on yhtä opittavissa, kuin mikä tahansa muu taito. Mielestäni ei ole olemassa rumaa ääntä, vaan kaikilla meistä on oma uniikki äänemme ja ennen kaikkea oikeus laulaa! 

Tärkeää jännittämisen kanssa on se, että tuntemuksistaan puhuu. Koen myös, että turvallisella ja lempeällä ympäristöllä on suuri vaikutus jännityksen poistamiseen. Esiintyminen ei ole pakollista, vaan laulaa voi myös täysin omaksi ilokseen. Laulutunneilla on lupa heittäytyä musiikin ja äänen vietäväksi!